De Ontbossingsmythe: Waarom de bio-industrie, niet soja, de reden is voor ontbossing

De Ontbossingsmythe: Waarom de bio-industrie, niet soja, de reden is voor ontbossing

Sep 19, 2023Kaj de Jager
De Ontbossingmythe, waarom de bio-industrie, niet soja, de reden is voor ontbossing.

Vaak wordt er geroepen dat soja de reden is voor ontbossing in met name Zuid-Amerika. Dit verhaal klopt niet helemaal. Er wordt inderdaad veel oerwoud gekapt om sojaplantages te maken, maar dit is niet omdat we nou allemaal zoveel sojamelk zijn gaan drinken.

De productie van sojabonen is in 60 jaar tijd met meer dan 1250% gestegen, terwijl de wereldpopulatie met "slechts" 160% steeg. We zijn niet met z'n allen 7,5 keer meer tempeh gaan eten dan in 1961.

Waar komt dit dan door?

Een sojaboon produceert twee producten, olie (20%) en meel (80%). De olie wordt gebruikt in de voedselindustrie voor ultra-processed foods en in sommige landen als olie om mee te koken. Het meel wordt voor 98% gebruikt als veevoeder.
Vaak wordt beweerd dat soja wordt geproduceerd voor de olie en dat het meel voor veevoeder een restproduct is.
Dit is een fabel, van elke euro aan sojabonen wordt 66 cent verdiend met het meel.

Ook is sojaolie een van de goedkoopste oliën en het meel juist een van de duurste melen.
Er is dus voor boeren meer incentive om meel te produceren. Olie, dus niet meel, is het restproduct.

Hierdoor wordt het merendeel van de sojabonen verwerkt tot diervoeder, slechts 7% wordt direct gegeten in de vorm van tofu, sojamelk, etc.

De stijging in productie komt door de vraag naar veevoeder en deels plantaardige oliën. We eten dus niet meer soja, maar meer dieren!

Veedieren zijn erg inefficiënt. Als je een kilo varkensvlees zou vervangen door een kilo producten gemaakt van soja, dan zou je ~5 kilo minder sojabonen hoeven te produceren.

Conclusie:

Ontbossing komt omdat we vlees uit de bio-industrie eten en niet omdat we meer soja zijn gaan eten. Als je vlees vervangt door producten gemaakt van soja (of andere plantaardige alternatieven), dan daalt de sojaproductie en dus de ontbossing.

Je kan ook op zoek naar vlees dat geen krachtvoer heeft gekregen, maar reststromen of naar dieren die verantwoord worden vergaard uit het wild.

Bronnen:
https://buff.ly/441cnzO

https://buff.ly/3iO6cv7

https://buff.ly/44IJQju

https://buff.ly/451UQJh

More articles