Wat is het wildseizoen?

Wat is het wildseizoen?

Aug 06, 2024Kaj de Jager

Het wildseizoen in Nederland is een bijzondere tijd waarin de vijf wildsoorten legaal mogen worden bejaagd. De vijf wildsoorten in Nederland zijn: wilde eend, houtduif, fazant, haas en konijn. 

Het culinaire wildseizoen loopt van 15 oktober tot 31 december. Dit is de periode waarin restaurants traditioneel weer veel met wild gaan werken. Maar eigenlijk is dit gek. Voor de vijf wildsoorten gelden namelijk de volgende jachttijden:

Wilde Eend: 15 augustus - 31 Januari

Konijn: 15 augustus - 31 januari (de jacht zal hoogstwaarschijnlijk gesloten worden)

Houtduif: 15 oktober - 31 januari

Fazant: haan - 15 oktober - 31 januari

Fazant: hen - 15 oktober - 31 december

Haas: 15 oktober - 31 december (jacht in sommige provincies ook gesloten)

Zoals je kunt zien is de jacht op veel van de officiële wildsoorten ook buiten het culinaire wildseizoen geopend. Toch staan ze dan vaak nog niet op de kaart. Ook gebeurt het veel dat niet al het wild in het seizoen zelf wordt opgegeten. Het wordt dan vervolgens ingevroren en zo blijft het in de vriezer liggen tot het volgens het boekje weer wildseizoen is. Dit is natuurlijk zonde!

Ook vind je in restaurants tijdens het wildseizoen veel dieren die niet op de lijst hierboven staan. Denk daarbij aan reeën, wilde zwijnen, ganzen, duiven en herten. Deze dieren worden niet bejaagd om ze op te eten, maar vanwege populatiebeheer en schadebestrijding. Deze vorm van jacht is zeer goed gereguleerd en tegelijkertijd een bron van goed, duurzaam en eerlijk vlees.

Voorkom Verspilling

Helaas wordt veel wild ongebruikt weggegooid of onnodig lang ingevroren. Dit is jammer, want wild is het hele jaar door volop verkrijgbaar vanuit het veld of vanuit de vriezer. Ook is het te bereiden voor elk moment. Zo zijn er tal van recepten die perfect passen bij elk seizoen. Denk aan zomerse salades met gerookte hammen van wild zwijn, stoofpotjes met hertenvlees voor de winter, mooie stukken vlees van de BBQ of zelfs een rendang van hert!

Vries is het nieuwe vers

Vaak is vlees en vis dat in de supermarkt ligt, ingevroren geweest. Dit kun je op de verpakking zien. Er staat dan “ontdooit”. Dit is met een reden. Vlees invriezen behoudt de kwaliteit en versheid, verlengt de houdbaarheid, is handig en gemakkelijk, zorgt voor beschikbaarheid buiten het seizoen en is duurzaam.

1. Behouden van Kwaliteit en Versheid

Invriezen is een van de meest effectieve manieren om de kwaliteit en versheid van vlees te behouden. Zodra vlees wordt ingevroren, stopt het natuurlijke afbraakproces, waardoor het vlees zijn textuur, smaak en voedingswaarde behoudt. Dit is vooral belangrijk bij hoogwaardige stukken vlees zoals wild, waar de smaak en malsheid essentieel zijn​.

2. Langere Houdbaarheid

Vers vlees heeft een beperkte houdbaarheid, meestal slechts een paar dagen in de koelkast. Ingevroren vlees daarentegen kan maanden tot jarenlang worden bewaard zonder kwaliteitsverlies. Dit verlengt niet alleen de houdbaarheid maar biedt ook meer flexibiliteit in het plannen van maaltijden en het gebruik van voorraad.

3. Handigheid en Gemak

Het invriezen van vlees maakt het makkelijk om in bulk te kopen en op een later tijdstip te gebruiken. Dit is vooral handig voor drukke huishoudens en mensen die graag vooruit plannen. 

4. Seizoensgebonden Beschikbaarheid

Sommige soorten vlees zijn seizoensgebonden en moeilijk vers te verkrijgen gedurende bepaalde tijden van het jaar. Ingevroren vlees zorgt ervoor dat consumenten het hele jaar door toegang hebben tot een breed scala aan vleesproducten, ongeacht het seizoen​. Bij wild is dit nog niet het geval. We eten wild vaak niet op in het seizoen en daardoor eindigt het in de vriezer.

5. Duurzaamheid en Minder Voedselverspilling

Het invriezen van vlees helpt voedselverspilling te verminderen door overschotten te bewaren die anders zouden bederven. Dit is niet alleen economisch voordelig, maar draagt ook bij aan duurzamer gebruik van voedsel en een kleinere ecologische voetafdruk.

In conclusie, invriezen is een uitstekende methode om de versheid, kwaliteit en veiligheid van vlees te behouden, terwijl het praktische voordelen biedt zoals langere houdbaarheid, kostenbesparing en verminderde voedselverspilling. Hierdoor wordt invriezen steeds meer gezien als het nieuwe vers voor vlees.

Beschikbaarheid van Wild

Wild is op verschillende momenten van het jaar verkrijgbaar, afhankelijk van de soort en de jachtkalender. Aan het begin van dit artikel vind je de jachtkalender voor de vijf wildsoorten. Als we kijken naar een paar soorten die eetbaar zijn en worden bejaagd vanuit het oogpunt van populatiebeheer en schadebestrijding, dan ziet dit er als volgt uit:

  • Ree
    • Bok: 1 april t/m 30 november
    • Geit: 1 oktober t/m 31 maart
  • Wilde Zwijnen
    • Het hele jaar door, met uitzondering van de Veluwe, Meinweggebied en Meerlebroek
  • Edelherten
    • 1 augustus t/m 15 februari
    • In Duitsland opent de jacht in mei weer
    • Door ontheffingen soms het hele jaar
  • Damherten
    • 1 augustus t/m 15 februari
    • In Duitsland opent de jacht in mei weer
    • Door ontheffingen soms het hele jaar
  • Ganzen
    • Door ontheffingen het hele jaar
  • Duiven
    • Door ontheffingen het hele jaar

Het optimaal benutten van wild gedurende het hele jaar, in plaats van te wachten tot de feestdagen, biedt niet alleen veel mogelijkheden in de keuken, maar draagt ook bij aan duurzame en verantwoorde consumptie. Door bewust te kiezen voor wildgerechten in elk seizoen, kunnen we voedselverspilling verminderen en genieten van de veelzijdige smaken die de natuur ons te bieden heeft.

Waarom wild kopen bij de Predetariër?

Als je wild koopt bij de Predetariër weet je in ieder geval dat het écht wild uit Europa is, dat verantwoord is bejaagd en 100% vrij is van bio-industrie. 

We bezorgen door heel Nederland bij een minimale bestelwaarde van €75,-. In Amsterdam is de bezorging altijd gratis bij een minimale bestelwaarde van slechts €20,-. Ook kun je altijd langskomen of je bestelling ophalen in onze winkel op de Gerard Doustraat 180H in Amsterdam.

More articles