Landgebruik: De grootste uitdaging van ons voedselsysteem

Landgebruik: De grootste uitdaging van ons voedselsysteem

Jun 27, 2023Kaj de Jager

Landgebruik: De grootste uitdaging van ons voedselsysteem

Een van de grote problemen in ons voedselsysteem is het gebruik van land. De veeteelt is hier met afstand de grootste gebruiker van.

Om wat perspectief te geven:

Om 1 kilo rundvlees te produceren hebben we 25 kilo voer nodig. Om al ons eten en het voer voor ons vee te produceren gebruiken we bijna de helft (46%) van al ons bruikbare landoppervlak op de planeet. Ter vergelijking, we gebruiken slechts 1% om op te wonen.

Deze 46% wordt voor 77% gebruikt door de veeteelt, ironisch genoeg levert dit slechts 18% van onze calorieën en 37% van onze eiwitten op.

Als we zouden stoppen met het eten van vlees uit de bio-industrie kunnen we 30.000.000 km2 (700x Nederland) teruggeven aan de natuur en tegelijkertijd evenveel eiwitten en calorieën produceren.

Laat dit even bezinken.

We gebruiken dus een aanzienlijk deel van ons bruikbare land om slechts een klein deel van onze voedselbehoeften te produceren.

Het is duidelijk dat er niet genoeg land op aarde is om iedereen van grote hoeveelheden vlees te voorzien. Toch hoeft vlees niet helemaal te verdwijnen uit je dieet. 

Wild wordt beheerd om natuur en biodiversiteit te behouden en te beschermen. Met de hoeveelheid wild vlees wat daarbij vrijkomt kan men in Europa eens in de zoveel tijd een stukje vlees eten. Moet je eens voorstellen wat er gebeurt als we van al die percelen raaigras en snijmaïs die niets toevoegen aan biodiversiteit weer natuur maken?

Dit is waar de Predetariër in gelooft; plantaardig & wild. Echt wild vlees zonder hokken, toevoegingen en verlies van biodiversiteit. Wij vergaren wild alleen waar dit verantwoord kan of nodig is om ecosystemen te beschermen of te versterken. Al onze producten zijn, behalve wild, vrij van dierlijke producten.

Meer weten?

https://www.depredetarier.com/

https://ourworldindata.org/land-use#total-agricultural-land-use

https://www.forkranger.com/

More articles